Presseminarium: Biostrategi för fossilfri konkurrenskraft

Datum:
Tid: 14:00 - 15:00
Plats: www.fossilfrittsverige.se

Hur ska bioråvaran från och jord- och skogsbruket räcka till alla de behov som uppstår när fossila bränslen ska ersättas inom industri och transporter? Välkommen att följa direktsändningen från presseminariet när Fossilfritt Sverige överlämnar biostrategin för fossilfri konkurrenskraft till regeringen.

Följ sändningen här med start 14.00

I de 22 färdplaner för fossilfri konkurrenskraft som näringslivets branscher tagit fram inom ramen för Fossilfritt Sverige finns en efterfrågan på hållbart producerade bioråvaror både som drivmedel för lastbilar, båtar och flygplan; som bränsle i värmesystemet och i industriprocesser men också för att ersätta fossila produkter inom till exempel plastproduktion. Beräkningar visar att efterfrågan riskerar att bli större än tillgången på bioråvara.

Fossilfritt Sverige har därför, i dialog med industri, akademi och intresseorganisationer, tagit fram en biostrategi för att visa hur marknaden med politisk hjälp kan få ihop pusslet. Målet är att möjliggöra bioråvarornas potential i klimatomställningen så att färdplanerna kan genomföras.

Biostrategin överlämnas till regeringen och tas emot av miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan. Seminariet leds av Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, och strategin presenteras av Ebba Willerström Ehrning, projektledare, Fossilfritt Sverige.

Medverkar gör även Anders Egelrud, vd Stockholm Exergi, Jessica Alenius, vice vd BIL Sweden och Magnus Heimburg, vd Preem.

Till anmälan