Invigning: EU:s första elektrifierade byggarbetsplats

Datum:
Tid: 10:00 - 11:00
Plats: Östersund

Världen står inför en enorm utmaning med att snabbt ställa om till fossilfritt och byggbranschen utgör en av grundbultarna för att lyckas. Först i EU är Östersund kommun, Fossilfritt Sverige, Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och Skanska med en elektrifierad byggarbetsplats. Välkommen på invigningen av bygget av förskolan Ottfället fredagen 9 juni.

Bygget av förskolan Ottfjället i Östersund är ett banbrytande projekt som visar att utsläppsfria byggarbetsplatser är möjligt. Genom att använda eldrivna maskiner kommer utsläppen från bygget att minska med cirka 64 ton CO2e, jämfört med traditionellt utförande. 

– Bygg- och fastighetssektorn står för ungefär 20 procent av Sveriges totala utsläpp och av dem står arbetsmaskinerna för en betydande del. När Östersund kommun ställer krav på utsläppsfria maskiner i sin upphandling snabbar vi på industrins klimatomställning och gynnar de företag som går i täten. Och nu när Östersunds kommun visar att det är möjligt hoppas vi att fler kommuner följer efter, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Satsningen är ett resultat av projektet Klimatledarkommunerna som Fossilfritt Sverige drivit tillsammans med sex kommuner. Målet med projektet är att öka takten i omställningen genom att kommuner ställer klimatkrav i offentliga upphandlingar. Östersunds kommun har satt målet att vara klimatneutral, fossilfri och energieffektiv till 2030, och har identifierat elektrifieringen av arbetsmaskiner som ett område med stor utvecklingspotential, något som är i linje med Skanskas och Volvos ambitioner. 

–  Det här är ett inspirerande projekt där det främsta fokuset har varit att visa att en utsläppsfri byggarbetsplats är möjlig redan idag, säger Fredrik Tjernström, ansvarig för Electromobility Solutions Sales på Volvo CE.

Program för dagen

• Välkomna – Svante Axelsson, regeringens nationella samordnare, Fossilfritt Sverige och Niklas Daoson (S), kommunstyrelsens ordförande, Östersunds kommun.
• Samtal med Staffan Andersson, vice vd för husverksamhet, Skanska, och Niklas Nillroth, Head of Sustainability & Public Affairs, Volvo CE. 
• Frågestund för press.
• Invigning – förskolebarn som deltagit i planeringen av Ottfjället, och personalen från den samiska förskolan Miesiehsa som ska vara en del av den nya förskolan, är inbjudna att klippa bandet tillsammans med Östersund kommun, Fossilfritt Sverige, Volvo och Skanska. 
• Första spadtaget – den elektriska grävaren tar den första skopan.

När: Fredag 9 juni 
Tid: 10.00-11.00
Plats: Förskolan Ottfjället i Östersund, Gåsenvägen 2, 831 72 Östersund

Mer info: 
Cirka 95 procent av arbetsmaskinerna innanför byggstaketet ska drivas på el. Det kommer att minska utsläppen med cirka 64 ton CO2e jämfört med traditionellt utförande. En elektrifierad asfaltläggare och vält har inte varit möjliga att hitta i dagsläget och kommer därför att drivas med HVO.
Byggstart sker i juni 2023, och förskolan ska vara färdig vintern 2024. 

Kontakt:
Jenina Dahlberg, press- och kommunikationsansvarig, Fossilfritt Sverige, 076-117 83 34, 
jenina.dahlberg@regeringskansliet.se