DI Debatt: Återvinningens kraft är stor – för ekonomin och jobben
Om du tror att cirkularitet är ett grönt modeord på tillfälligt besök är det dags att tänka om. Aktörer som Världsbanken, IPCC och EU-kommissionen menar att cirkulär ekonomi innebär stora möjligheter till minskade utsläpp, ekonomisk tillväxt, starkare konkurrenskraft och hundratusentals nya jobb. Det skriver Ellen Einebrant, vd, Återvinningsindustrierna och Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige i Dagens Industri.
Detta är en kort sammanfattning av debattartikeln.
Den cirkulära ekonomin handlar om att se avfall som en resurs, vilket kräver både nytänkande och politiska åtgärder. Stor potential för utsläppsminskningar finns inom ökad användning av återvunna material, här är fyra tydliga exempel:
- Kritiska metaller: Återvinning är avgörande för att minska beroendet av importerade råvaror, men återvinningen behöver bli mer lönsam.
- Plast: 80 procent av plastavfallet i Sverige bränns idag, vilket står för 6 procent av landets utsläpp. Större incitament krävs för att öka återvinningen och nå lönsamhet för företagen som återvinner.
- Bygg- och rivningsmaterial: Ökat återbruk kan minska utsläppen från bygg- och anläggningssektorn som står för 22 procent av Sveriges utsläpp. I dag återvinns bara hälften av avfallet.
- Textil: Mindre än 1 procent av textilavfallet återvinns. När EU inför förbränningsförbud av osålda textilier, samtidigt som kommunerna får ansvaret att samla in textilavfall 2025 kommer mer textilier att kunna återvinnas, men det är avgörande att det kommande producentansvaret inom EU utformas så att det blir lönsamt att investera i textilåtervinning.
Politiken behöver skapa bättre förutsättningar och för att skynda på utvecklingen föreslås:
- Nya krav på användning av återvunnet material i produkter.
- Krav på utsortering i separata avfallsflöden.
- EU-gemensamma kriterier för hur avfall kan bli nya råvaror.
Det är ingen tvekan om att den cirkulära ekonomin har stor potential och är en av nyckelkomponenterna för framtiden. Det är hög tid att förvekliga den potentialen nu och det gör vi effektivast när näringslivet och politiken arbetar tillsammans.
Ellen Einebrant, vd, Återvinningsindustrierna
Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige