Den 24 september lanserades gasbranschens uppgraderade färdplan. Deltagare från näringsliv, myndigheter, politik och akademi samlades i Stockholm när färdplanen presenterades för Daniel Liljeberg, statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch, och diskuterade hur den kan realiseras.

Sedan gasbranschens första färdplan lanserades i början av 2020 har stora förändringar i omvärlden resulterat i ett snabbt växande behov av fossilfri gas. Behovet uppskattas nu till minst 50 TWh redan 2030. Gasbranschen har arbetat intensivt för att nå målen i den första färdplanen, och ett av målen nåddes åtta år i förtid.

– När vi gick in i arbetet med att uppgradera gasbranschens färdplan fanns önskemål och förhoppningar om en rejäl ambitionshöjning och konkretisering av målen i närtid. Där har vi verkligen lyckats. Redan till 2035 vill gasbranschen att alla energigaser som används i Sverige ska vara fossilfria. Det är hela tio år tidigare än vad vi enades om i den första färdplanen, konstaterar Maria Malmkvist, VD för Energigas Sverige.

Nya ambitiösa mål

Den uppgraderade färdplanen innehåller också kvantifierade produktionsmål för både biogas (10 TWh 2030), vätgas (33 TWh 2030) och biogena gaser (20 TWh 2035). Gasbranschen sätter även ett ambitiöst mål på 100 procent biogas i alla gasnät till 2030, och samma år ska det finnas 100 mil vätgasnät i Sverige.

– Vilken genomförandekraft! Det är imponerande att gasbranschen har nått ett av sina mål hela åtta år i förtid. Nu när ambitionerna kraftigt höjs i den uppgraderade färdplanen, så kommer det att hjälpa flera andra branscher att hålla tempo i klimatomställning med ökad konkurrenskraft. Trots turbulenta tider håller gasbranschen inte bara kurs, utan ökar dessutom takten, säger Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige.

Utöver gasbranschens mål och åtaganden innehåller färdplanen även 30 uppmaningar till politiken, som branschen har formulerat under arbetet med färdplanen.

Läs mer om färdplanen här