Den 6 september lanserade återvinningsindustrierna sin uppgraderade färdplan och presenterade den för klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Sedan återvinningsindustrins första färdplan lanserades år 2020 har mycket positivt hänt. EU har tagit flera avgörande cirkulära steg framåt de senaste åren med fokus på att öka efterfrågan av återvunnet material. Många av Återvinningsindustriernas medlemsföretag har under de senaste fem åren utvecklat helt nya återvinningstekniker, växlat upp befintliga tekniker och antagit egna ambitiösa klimatmål. Men trots allt detta så är vi bara i början av den stora cirkulära omställning som behövs.

Återvinningsindustrin har därför vässat och uppgraderat sin färdplan. Genom färdplanen kan även Sveriges mål om en högre materialåtervinningsgrad och användning av återvunnet material nås. Återvinningsindustrins egna åtaganden och uppmaningar till politiken och andra aktörer är viktiga steg på vägen mot de målen.

Läs om den uppgraderade färdplanen här

På lanseringen presenterades färdplanen för klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, och flera representanter från företag i branschen var på plats. Vi fick vi lära oss vad black mass är, bli imponerade av historien bakom ett plaströr och häpna över hur mycket schaktmassor som slängs på deponi varje år – och framför allt: vilken potential det finns att återvinna dem.  

Läs om några highlights från dagen

Du kan också se lanseringen här: