I vår sänds nya dokumentären Den gröna kapplöpningen i SVT 1, en film om en av de största industrisatsningarna i landets historia. Välkommen att se filmen först av alla på premiärvisning tisdagen den 9 maj på biograf Victoria i Stockholm, där bland annat Svante Axelsson medverkar i panelsamtal.

Under våren sänder SVT Dokumentär ”Den gröna kapplöpningen” i SVT 1, en film av Marianne Gustavsson och Maud Nycander. Tisdag 9 maj är det förhandsvisning av filmen på biograf Viktoria, Götgatan 67, Stockholm. Efter filmen samtalar SVT:s Camilla Kvartoft (Agenda, Klimathoppet) med några av filmens medverkande, bland annat Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige. Varmt välkommen!

Inbjudan gäller för två personer, begränsat antal platser, först till kvarn. Osa till kapplopningen@svt.se senast den 3 maj.

09.30–10.00 Välkommen, dörrarna öppnas 
10.00–11.00 Filmvisning
11.00–12.00 Samtal på scen med Henrik Henriksson, VD, H2 Green Steel, Jan Moström, VD, LKAB och Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige. Moderator: Camilla Kvartoft, SVT.

Om filmen
I norra Sverige pågår just nu en av de största industrisatsningarna i landets historia. Fossilfritt stål och Europas största batterifabrik har fått Sverige att ta täten i den gröna kapplöpningen. Med ny teknik ska industrin i framtiden lyckas få ner de gigantiska utsläppen som de hittills gjort sig skyldiga till. Miljarder har satsats både av stat och näringsliv. Hundratusen personer behöver flytta norrut.

Filmen tar med tittaren på en resa bakom kulisserna i den gröna kapplöpningen. Under två års tid får vi följa några av nyckelspelarna i megaprojekten så som vd:ar, finansiärer och Fossilfritt Sveriges nationella samordnare Svante Axelsson. I Boden, Skellefteå, Luleå och Kiruna får vi möta lokalbefolkning, indiska maskinoperatörer, kommunalråd, landshövding, markägare och marknadschefer.

Kan den industri som orsakat klimatförändringarna bli en del av lösningen?

Den gröna kapplöpningen sänds i SVT 1 den 18 maj 20.00