Se sändningen i efterhand.

Inför valet bjuder Fossilfritt Sverige in politiker från olika partier för att diskutera klimat- och näringslivspolitik och hur Sverige ska fortsätta sin resa mot att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer under nästa mandatperiod. Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, leder samtal om hur genomförandet av näringslivets 22 färdplaner för fossilfri konkurrenskraft kan accelerera och vilken roll staten bör och kan spela.

I det första samtalet gästades han av Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Det blev ett samtal om behovet av att hitta breda uppgörelser och skapa långsiktighet för industrin, vikten av att stå fast vid reduktionsplikten för att nå transportmålet och hur staten kan underlätta genom att bland annat halvera tiden för tillståndsprocesser och skapa en marknad för negativa utsläpp. Det handlade också om de målkonflikter som kan uppstå när samhället ställer om och hur de delvis kan överbryggas med hjälp av ekonomiska incitament.

Politikerfrukost: Mikael Damberg