I en paneldiskussion lyfte bland annat Sofie Nordström från Naturskyddsföreningen behovet av visioner:
– Berättelsen handlar inte om vad vi INTE ska ha, sa hon och pekade på vilka fördelar ett fossilfritt samhälle för med sig.

Mattias Goldmann, VD Fores, tog upp femton olika drivkrafter bakom omställningen där ekonomi, försvar och fattigdomsbekämpning kan vara lika viktiga som omsorgen om klimatet. Kommunalrådet i Lund, Emma Berginger (MP), frågades ut av gymnasieelever och via Fossilfritt Sveriges solutmaning lyftes Skånes potential som solelsregion. Arrangörerna Lunds kommun, Malmö stad och Lunds universitet presenterade sina klimatsatsningar och budkavlen från Norrköping om att bygga spårväg togs emot av Emma Berginger som också skickade en budkavle till Piteå om att bli en cykelstad.

Klimatsamverkan Skåne höll i ett informativt quiz om omställningsarbetet i Skåne och dagen avslutades med ett business slam under ledning av Johan Wester där olika företag fick tävla i att presentera klimatnyttan i sina företagsidéer. Vann gjorde Cecilia Sjöholm från Oatly.

Lyssna på intervjuer med deltagarna i Konferenspodden.

[metaslider id=691]

 

Powerpointpresentationer:
Petter Forkstam, Klimatsamverkan Skåne (pdf)
Pål Svensson, Lundskommun (pdf)
Jonas Kamleh, Malmö stad (pdf)
Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige (pdf)