Här hittar du allt vårt publicerade material. Du kan filtrera innehållet i listan nedan:
Jag gillar att dansa. Men jag är inte speciellt bra på det. Däremot är det lätt att hitta dansmetaforer för olika tillstånd i samhället. Inom Fossilfritt Sverige har vi ofta talat om att det behövs två för en tango när vi syftar på att staten och näringslivet behöver samverka mer – tills tidigare hållbarhetschefen på ST1 lärde oss att det istället behövs en squaredance. Många aktörer måste samverka samtidigt, inte bara stat och näringsliv, om något stort ska hända. Och det är ju bara att hålla med.
Regeringen har nu gett beskedet att Fossilfritt Sveriges uppdrag förlängs. Ett nytt fokusområde blir att främja ökad efterfrågan på fossilfria produkter och tjänster, vilket är en förutsättning för att de tjugotre färdplanerna ska kunna genomföras.
Om du tror att cirkularitet är ett grönt modeord på tillfälligt besök är det dags att tänka om. Aktörer som Världsbanken, IPCC och EU-kommissionen menar att cirkulär ekonomi innebär stora möjligheter till minskade utsläpp, ekonomisk tillväxt, starkare konkurrenskraft och hundratusentals nya jobb.
Jag är så glad över att vi nu har fått nio kommuner som räckt upp handen och lovat att upphandla en utsläppsfri byggarbetsplats. Mindre buller, inga hälsovådliga utsläpp och förstås inga utsläpp av koldioxid.
Idag släpper Fossilfritt Sverige en genomgång av regeringens arbete med tillståndsprocesser, elsystemet, kompetensförsörjning och finansiering under första halvan av mandatperioden.
Ingen tycker om att leva i närheten av buller och avgaser när nya hus, skolor eller vägar ska byggas. Men vad skulle du säga om bullret minskade och du slapp föroreningarna? Idag är det möjligt med hjälp av elektrifierade arbetsmaskiner. Problemet är att för få beställer den nya tekniken, något som vi nio kommuner nu vill utmana.
Åtta av tio vill av den svenska allmänheten vill att myndigheter, regioner och kommuner ska upphandla varor och tjänster som har så lite klimatpåverkan som möjligt. Det visar en Novus-undersökning beställd av Fossilfritt Sverige.
Kemi-, plast- och läkemedelsindustrin står inför ett paradigmskifte. Nu behövs politiska reformer för att möjliggöra klimatneutralitet, skriver Jonas Hagelqvist, VD, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna, och Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige i DI Debatt den 4 november 2025.
Idag är det nio år sedan FN:s historiska klimatmöte i Paris, och det var en blöt tillställning. Inte för att det var ett segerfestande, utan för att jag och många med mig inte kunde hålla tårarna tillbaka.
Intresset var mycket stort när bland annat Harald Mix, Anna Borg, vd, Vattenfall och Martin Lindstedt, vd, AB Volvo medverkade på vår stora årskonferens på Berns. Här kan du se Fossilfri konkurrenskraft 2024 i efterhand.
Idag lanserade IKEM Innovations- och kemiindustrierna sin färdplan inom ramen för Fossilfritt Sverige. Färdplanen innehåller mål om hur branschen ska nå klimatneutralitet redan år 2038, sju år tidigare än Sveriges nationella mål.
Gasbranschens mål är att alla energigaser som används i Sverige ska vara fossilfria 2035, vilket är tio år tidigare än vi slog fast i den första färdplanen för fyra år sedan, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige och Maria Malmkvist, VD, Energigas Sverige i Dagens Industri.
År 2045 ska allt flyg som startar vid svenska flygplatser vara fossilfritt och flygbranschens uppgraderade färdplan visar hur det kan gå till. Målen är ambitiösa men fullt möjliga. Det skriver Fossilfritt Sverige, Svenskt Flyg och Transportföretagen flyg på DI Debatt idag.
Den 24 september lanserades gasbranschens uppgraderade färdplan med nya ambitiösa målsättningar.
Den 17 september lanserade flygbranschen sin uppgraderade färdplan för fossilfri konkurrenskraft och presenterade den för infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Innehållet diskuterades med representanter från flygbranschen, kundsidan och civilsamhället.
Tiden är turbulent. Nu kommer överraskningarna slag i slag. Volvo Cars ändrar sitt mål från att bara sälja helt elektrifierade bilar 2030, Northvolt varslar anställda, LKAB:s produktion av fossilfri järnsvamp ser ut att bli försenad ett par år, och Ørtstedts drar sig ur investeringen i att producera elektrobränsle i Örnsköldsvik.
Den 11 september lanserade bergmaterialindustrin sin uppgraderade och vässade färdplan för klimatneutral konkurrenskraft och presenterade den för infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Redan om sex år kan industrins mål om halverad klimatpåverkan vid anläggningsprojekt vara uppnått, vilket flera pilotprojekt visat på.
Den 6 september lanserade återvinningsindustrierna sin uppgraderade färdplan och presenterade den för klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
Vad folk tror och hur verkligheten ser ut skiljer sig åt när det gäller klimatomställningen. Det visar en stor Novus-undersökning som Fossilfritt Sverige beställt. Därför lanserar vi nu kunskapglappet.se.
Vi glömmer lätt de enorma framsteg som gjorts och låter problembilder dominera vår världsbild. Men EU har drivit fram många framgångar, ofta med lilla Sverige som orkesterledare. Nu vill vi att Sveriges återtar rollen som pådrivande kraft för ett kraftfullt klimatarbete i EU. Det skriver Fossilfritt Sverige, Drivkraft Sverige, IKEM och Energiföretagen i DN Debatt.