Industrisatsningar

Den svenska industrins utveckling mot fossilfrihet pågår för fullt. Företagens omställningsplaner ligger fast, om än i vissa fall med två till fem års fördröjning. Det är lätt att få en annan bild om man enbart följer nyhetsflödet som under en period mest handlat om industriprojekt som gått i konkurs eller stoppats – men det inte representativt för utvecklingen i stort.

För att bidra med fakta kommer vi att löpande presentera flera av de viktigaste omställningsplanerna i Sverige och arbetet med att genomföra dessa. På så sätt vill vi minska risken för att en obalanserad bild av utvecklingen ska försvåra för satsningarna, och erbjuda en faktabas att göra analyser och dra slutsatser ifrån. I sammanställningen presenteras de viktigaste nyckeltalen och bakgrundsinformation som kommer att uppdateras kontinuerligt och fler industriprojekt kommer att läggas till. Att löpande informera om projekten är en viktig del i att följa upp hur de 23 färdplanerna för fossilfri konkurrenskraft genomförs i praktiken.

industrisatsningar-hybrit

Om: Utveckling av värdekedja för fossilfritt stål. Samriskföretaget ägs av Vattenfall, SSAB och LKAB. En pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp invigdes under 2020, och under 2022 invigdes pilotanläggningen för lagring av vätgas i bergrum.
Tidsplan: Initiativet startade 2016. Den ursprungliga planen var att köra pilotfas 2018 till 2024 och att gå från till pilot till demo 2025 med demonstrationsanläggningar som skulle tas i drift 2028.
Sektor: Stål
Statligt stöd: Hybrit-projektet har fått cirka 520 miljoner kronor i stöd från industriklivet för pilotanläggningarna och genomförbarhetsstudie för demonstrationsanläggningen. LKAB har fått 3,1 miljarder kronor för att bygga demonstrationsanläggningen för fossilfri järnsvamp i Gällivare. Demoanläggningen har också fått 143 miljoner euro i stöd från EU genom innovationsfonden.
Status: Driften av vätgaslagret har förlängts till 2026. Bägge piloterna beskrivs som framgångsrika bevis på teknikerna. Uppskalning i demo sker nu inom de olika bolagen. Se LKAB för demonstrationsanläggningen för framställning av fossilfri järnsvamp.
Omställning eller nyetablering: Nyetablering
Senast uppdaterad: 2025-05-13

Om: En demoanläggning byggs i Luleå för utvinning av sällsynta sällsynta jordartsmetaller och fosfor ur vad som idag blir gruvavfall.
Tidsplan: Anläggningen byggs för närvarande och bedöms vara igång hösten 2026. Planen är därefter att bygga en fullskalig industrianläggning. I ett första steg är det avfall från gruvan i Gällivare som kommer att bearbetas.
Sektor: Gruvor
Investering: 800 miljoner kronor.
Statligt stöd:
Status: Bygget påbörjat.
Omställning eller nyetablering: Nyetablering
Tillkommande energibehov:
Senast uppdaterad: 2025-06-24

industrisatsningar-preem-icr

Om: Ökad produktionen av förnybara bränslen och minskad av fossila. Anläggningen ska producera HVO100 och biojet. Utsläppen i värdekedjan bedöms minska med 2-3 miljoner ton per år. När anläggningen ställer om kan också utsläppen från fabriken minska med ungefär 200 000 ton koldioxidekvivalenter, vilket motsvarar knappt 0,5% av Sveriges utsläpp.
Tidsplan: Efter en uppdelning av projektet i två delar har den ena delen, nybyggnation av en förbehandlingsanläggning, påbörjats. Ombyggnationen av själva ICR-anläggningen inväntar uppdaterat investeringsbeslut. Planerat driftsättande är innan 2030.
Sektor: Raffinaderi
Anställda: 600 anställda i Lysekil.
Investering: Drygt 5 miljarder kronor
Statligt stöd: Finansieringen har tilldelats grön kreditgaranti från Riksgälden
Status: Inväntar investeringsbeslut under hösten 2025.
Orsak till försening: Omstrukturering av projektet
Omställning eller nyetablering: Omställning.
Senast uppdaterad: 2025-05-21

industrisatsningar-lkab-kiruna

Om: Utvinning av järnmalm och vidareförädling till järnsvamp. LKAB har traditionellt sålt järnmalm som bearbetats för transport och reduktion i masugn. Satsningen på att tillverka fossilfri järnsvamp skulle innebära att ta över förädlingssteget som masugnarna idag står för. I Gällivare planeras en demoanläggning för fossilfri järnsvamp med en årsproduktion på cirka 1,3 miljoner ton. Järnsvampen från demoanläggningen kommer att möjliggöra en utsläppsminskning på cirka 1,4 Mton CO2e per år, eller cirka tre procent av Sveriges utsläpp, när den ersätter masugnsprocesser hos SSAB i Luleå. När demoanläggningen är på plats är planen att steg för steg växla upp produktionen av fossilfri järnsvamp till 5,4 Mton.
Tidsplan: Planen var att bygga demoanläggningen i Gällivare och att den skulle vara klar till 2026. Därefter skulle LKAB i Gällivare gradvis expandera för att producera cirka 5 miljoner ton järnsvamp. Demoanläggningen som ska tillverka fossilfri järnsvamp är försenad från 2026 till 2028-2029 med risk för viss ytterligare försening. Fullskaliga uppskalningen i Gällivare och Malmberget försenas som följd. Tillståndsprocessen har lett till förseningar och bolaget väntar på ett domslut under 2025. Investeringsbeslut för demoanläggningen planeras under 2026.
Sektor: Gruvor
Anställda: 1 200 anställda i Gällivare.
Investering: Över 20 miljarder kronor för demonstrationsanläggningen i Malmberget.
Statligt stöd: LKAB har fått 3,1 miljarder för att bygga demonstrationsanläggningen för fossilfri järnsvamp i Gällivare. Demoanläggningen har också fått 143 miljoner euro i stöd från EU genom innovationsfonden.
Status: Väntar på miljötillstånd och investeringsbeslut.
Orsak till försening: Tillståndsprocessen, kostnadsutveckling och politisk osäkerhet.
Omställning eller nyetablering: Delvis omställning, delvis nyetablering i och med att de tar över ett steg värdekedjan.
Tillkommande energibehov: Demoanläggning ökar elbehovet med 5 TWh. När hela Gällivare och Malmberget senare ställer om ökar det till 20 TWh el per år.
Senast uppdaterad: 2025-06-24

industrisatsningar-preem-synsat

Om: Ökad förnybar produktionskapacitet och minskad av fossil med motsvarande volym. Synsat-anläggningen ska producera en volym som ersätter 2 miljoner ton fossila utsläpp per år i transportsektorn. De fossila koldioxidutsläppen från anläggningen kommer inte att öka.
Tidsplan: Projektet avslutades hösten 2024. Uppstartsfasen pågick under resterande del av året samt under våren 2025. Anläggningen är i full drift sedan andra kvartalet 2025. Projektet är en del i Preems arbete att uppnå en klimatneutral värdekedja 2035.
Sektor: Raffinaderi
Anställda: 600 anställda i Lysekil.
Investering: 6 miljarder kronor
Statligt stöd: Finansieringen har tilldelats grön kreditgaranti från Riksgälden
Status: I drift
Orsak till försening: Diverse
Omställning eller nyetablering: Omställning.
Senast uppdaterad: 2025-05-21

industrisatsningar-ssab-lulea

Om: Tillverkning av fossilfritt stål ska ersätta konventionell produktion. När masugnen stänger i Luleå minskar Sveriges utsläpp av växthusgaser minskar med sju procent. När masugnarna stänger i både Luleå och Oxelösund kommer Sveriges utsläpp av växthusgaser att minska med tio procent.
Tidsplan: Det fossilfria stålverket ska vara i bruk 2028 och nå full kapacitet 2029. SSAB tidigarelade under 2022 sin omställning med cirka 15 år och ska bli i princip fossilfria i produktionen 2030 i stället för 2045.
Sektor: Stål
Anställda: 1100 anställda
Investering: 50 miljarder kronor.
Statligt stöd: SSAB har fått 1,45 miljarder kronor i stöd för omställningen i Luleå från EU genom fonden för en rättvis omställning. Se också Hybrit.
Status: Pågår.
Orsak till tidigareläggning: Efterfrågan på fossilfria produkter hos kunder, teknisk mognad och stark finansiell position.
Omställning eller nyetablering: Omställning
Tillkommande energibehov: I Luleå är ökningen cirka 2 TWh el. För hela företaget innebär samtliga projekt en ökning till 4,2 TWh el från 1,6 TWh och en minskad användning av kol med 18 TWh.
Senast uppdaterad: 2025-05-13

industrisatsningar-ssab-oxelosund

Om: Tillverkning av fossilfritt stål ska ersätta konventionell produktion. När masugnarna stänger i Oxelösund minskar Sveriges utsläpp av växthusgaser minskar med tre procent. När masugnarna stänger i både Luleå och Oxelösund kommer Sveriges utsläpp av växthusgaser att minska med tio procent.
Tidsplan: Det fossilfria stålverket ska vara i bruk 2028 och nå full kapacitet 2029. SSAB tidigarelade under 2022 sin omställning med cirka 15 år och ska bli i princip fossilfria i produktionen 2030 i stället för 2045.
Sektor: Stål
Anställda: 2400 anställda
Investering: 6,2 miljarder kronor.
Statligt stöd: Se Hybrit.
Status: Under konstruktion.
Orsak till tidigareläggning: Efterfrågan på fossilfria produkter hos kunder, teknisk mognad och stark finansiell position.
Omställning eller nyetablering: Omställning
Tillkommande energibehov: I Oxelösund är ökningen cirka 0,5 TWh el. För hela företaget innebär samtliga projekt en ökning till 4,2 TWh el från 1,6 TWh och en minskad användning av kol med 18 TWh.
Senast uppdaterad: 2025-05-13

industrisatsningar-LKAB-demoanlaggning

Om: Utvinning av järnmalm och vidareförädling till järnsvamp. LKAB har traditionellt sålt järnmalm som bearbetats för transport och reduktion i masugn. Satsningen på att tillverka fossilfri järnsvamp skulle innebära att ta över förädlingssteget som masugnarna idag står för. I Kiruna planerades omställningen skalas upp gradvis efter demoanläggning i Gällivare. I Kiruna kan även Per Geijer-fyndigheten innebära ökad produktion samt ökade upptag av sällsynta mineraler och fosfor.
Tidsplan: En omställning till fossilfri järnsvamp skulle inledas efter att omställningen i Gällivare/Malmberget var klar. Inledning av järnsvampsproduktion i Kiruna är framflyttad till 2040-talet. Investeringar för att expandera gruvan och öka upptaget av sällsynta mineral är planerade till 2030-talet.
Sektor: Gruvor
Anställda: 2400 anställda i Kiruna.
Investering: 10-20 miljarder kronor per år i hela bolaget under 15-20 år för omställning och expansion på alla orter.
Statligt stöd:
Status: LKAB kommer att i första hand fokusera på att utvinna nya fyndigheter i Per Geijer innan man startar produktionen av fossilfri järnsvamp.
Orsak till försening: Planen på att producera fossilfri järnsvamp av malmen i Kiruna har skjutits på framtiden. Det beror dels på förseningar för de andra gruvorna, men också ett ändrat fokus i Kirunagruvan, där nya fyndigheter nu styrt planerna mot ökade produktionsvolymer och utvinning av biprodukter som fosfor och sällsynta mineraler.
Tillkommande energibehov: Om Kirunagruvan ställer om till att producera järnsvamp blir det tillkommande elbehovet där 50 TWh, men det kommer etappvis efter 2040. Utan produktion av järnsvamp behöver Kirunagruvan ändå mer el för att kunna få igång produktion av Per Geijer.
Senast uppdaterad: 2025-06-24

Om: En anläggning byggs för att kunna fånga och transportera 800 000 ton koldioxid för lagring per år. De negativa utsläpper motsvarar knappt två procent av Sveriges utsläpp.
Tidsplan: Driftstart är planerad till 2028.
Sektor: Negativa utsläpp
Anställda: Som mest kommer projektet innebära 1 400 arbetstillfällen under byggfasen. Vid drift väntas det innebära cirka 30 nya anställda.
Investering: 13 miljarder.
Statligt stöd: Projektet har fått 180 miljoner euro i stöd av EU:s innovationsfond. De har också säkrat 20 miljarder kronor från staten över max 15 år i den omvända auktionen för bio-CCS.
Status: Slutligt investeringsbeslut fattades under våren 2025 och projektet är nu i byggfas. De har säkrat världens största avtal för negativa utsläpp med Microsoft. Avtalet motsvarar ungefär 500 000 ton koldioxid per år i 10 år.
Tillkommande energibehov: Cirka 0,5 TWh el 
Senast uppdaterad: 2025-06-23

Om: En ny fabrik för vätgasbaserad reduktion av järnmalm, elektriska ljusbågsugnar och valsverk för stålproduktion byggs just nu. När de når full produktion kan deras stål minska utsläppen av växthusgaser med sju miljoner ton per år jämfört med om stålet tillverkas med masugn någon annanstans i världen. Det motsvarar ungefär 15% av Sveriges utsläpp. De svenska utsläppen kan dock öka något initialt.
Tidsplan: Planen är att påbörja produktion under 2026.
Sektor: Stål
Anställda:1 500 anställda vid driftstart 2026, 2 000 när driften växlar upp 2030.
Investering: 75 miljarder i finansiering hade säkrats fram till våren 2025.
Finansiellt stöd: Cirka 1,3 miljarder kronor från Industriklivet. De har också mottagit cirka 3 miljarder kronor från EU:s innovationsfond som finansieras genom EU:s utsläppshandel.
Status: Pågår.
Tillkommande energibehov: Cirka 10 TWh el 
Senast uppdaterad: 2025-06-12

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ha senaste nytt om Sveriges utveckling mot fossilfrihet? Bra, då kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev!