Konferens: Fossilfri konkurrenskraft 2024

Datum:
Tid: 09:00 - 16:00
Plats: Berns Salonger, Stockholm

Onsdag 16 oktober är det dags för Sveriges tyngsta omställningskonferens på Berns. Det är fullsatt men du har fortfarande chans att få en plats genom att ställa dig på väntelistan. Vi släpper fler platser när vi får avanmälningar.

Fullständigt program lanseras inom kort. Några av talarna är:

Anna Borg, VD och koncernchef, Vattenfall

Hon är utsedd till näringslivets mäktigaste kvinna och gästar oss äntligen på Berns! Få personer har så mycket makt över Sveriges elektrifiering, och därmed klimatomställning, som Anna Borg. Industrin skriker efter mer billig el redan om nio år. På längre sikt behöver vi ett robust elsystem som ska leverera dubbelt så mycket el som idag. Hur ser Anna Borg på det? Nyligen backade Vattenfall från att bygga en stor vindkraftspark utanför Skånes kust efter lång väntan på tillstånd. Anledningen var att det inte var lönsamt. Är det alltid olönsamt med havsbaserat? Har Vattenfall högre krav på lönsamhet än andra aktörer? Och så har vi Göteborg som måste ha el nu nu NU – annars riskeras klustret av fordonsindustri på västkusten. Hur löser vi det?

Håkan Samuelsson, fd VD, Volvo Cars AB
Många lyfte på ögonbrynen 2020 när Volvo Cars dåvarande VD Håkan Samuelsson sade att bensin- och dieselbilar borde förbjudas. “Ingen kan bygga en framgångsrik och lönsam affärsverksamhet genom incitament. Medan tillfälliga incitament kan uppmuntra industrin att gå i rätt riktning kan det vara mera effektivt för regeringar att sätta en tydlig agenda mot en elektrisk framtid”, sade Håkan Samuelsson till TT.
Efter det ledde han bolaget till en börsnotering och satte tuffa klimatmål för företaget. Vad säger han om utvecklingen i Sverige och i världen sedan dess? Hur ser han på Volvos färska besked att backa från sitt tidigare uppsatta mål – skulle han tagit samma beslut? Hur har han som en av landets största företagsledare drivit förändring och tagit sig an utmaningar?

Harald Mix, partner, Altor Equity Partners, grundare, Vargas Holding
Programmets kanske hetaste person brukar kallas för en av hjärnorna bakom de gröna industrisatsningarna. Hans bolag Vargas har bland annat grundat batteritillverkaren Northvolt och det planerade fossilfria stålverket H2 Green Steel, numera Stegra. Hur orolig är han för kriserna inom Northvolt? Hur ser han på de hinder som flera gröna industrier nu möter? Vilken roll borde staten ha i klimatomställningen? Och hur borde risken mellan företagen, investerarna och skattebetalarna fördelas?

Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor, Svenskt Näringsliv
Hon är en av de svenskar som besitter djupast kunskap om EU, med en bakgrund som Sveriges yngsta myndighetschef när hon 2009 tillträdde på Svenska institutet för europapolitiska studier och senare som generaldirektör för Kommerskollegium. Numera är hon chef för internationella frågor på Svenskt Näringsliv. På vår scen kommer hon bland annat att prata om varför det blev ett sådant genomslag för Mario Draghis stora rapport om hur EU ska stärka sin konkurrenskraft gentemot bland annat Kina, och vilka som är de viktigaste lärdomarna. Vi är särskilt nyfikna på Anna Stellingers syn på Sveriges roll i den industriella klimatomställningen, och vad hon tycker att staten bör göra när konkurrensen från både Kina och USA ökar.

Martin Lundstedt, VD och koncernchef, AB Volvo
Han började som trainee på Scania tidigt nittiotal, jobbade sig fram till rollen som Scanias VD tills han för nästan tio år sedan gick över till konkurrenten AB Volvo där han nu är VD och koncernchef. Minst lika imponerade som Martins karriär är hans driv i omställningen av tunga fordon – från fossilt bränsle via inblandning av biobränsle till elektrifiering. Martin höll inte inne med orden när reduktionsplikten sänktes och driver på stenhårt för att Sverige måste accelerera omställningen för att behålla och öka landets konkurrenskraft. Men vad är det som driver Martin? Varför är han så övertygad? Och vilket recept borde Sverige och EU följa för att hålla kvar den starka position som svensk fordonsindustri har på världsmarknaden?

Pasi Vainikka, VD, Solar Foods
Produktionen av kött och mejeriprodukter tar stora ytor mark i anspråk och är en av de största utsläpparna globalt. Finska Solar Foods har tagit sig an utmaningen att tillverka en produkt som kan ersätta animaliskt protein – men med så lite påverkan på klimatet som möjligt. Med hjälp av koldioxid, vätgas, syrgas och näringsämnen har de lyckats skapa protein som skulle kunna ersätta ägg i majonäs, mjölk i ost och grädde i glass för att nämna några exempel. Men hur smakar det egentligen? Är folket redo för protetin från labbet? Vilka är företagets största utmaningar och hur ser de på framtiden?

Ja, jag vill ha en biljett!

Konferensen fotograferas och filmas för att publiceras på vår hemsida och i sociala medier. Vänligen meddela oss om du inte vill synas i bild.