Fossilfritt Sveriges trädgård i Almedalen

Datum: -
Tid:
Plats: Kinbergs plats 3

Välkommen till en plats för klimatsamtal där vi reflekterar djupare, lyssnar noggrannare och tänker längre tillsammans med några av de mest tongivande personerna i Sverige.


Onsdag 28/6 kl.16.15–17.00 

Martin Modéus, Anna Lindman och Svante Axelsson – om att hantera klimatfrågan när folk tror att det går åt helvete 

Se samtalet här

Olyckor, mord och bränder – kyrkan har länge hjälpt människor i kris. Men vilken roll ska Svenska kyrkan och religionen spela i den ständigt pågående klimatkrisen? Och vilka erfarenheter bär trossamfunden på som kan användas i klimatomställningen?

Martin Modéus är ny ärkebiskop för Svenska kyrkan, för honom är klimatkrisen också en andlig kris. Anna Lindman är aktuell som programledare för Idébyrån på SVT och har genom åren gjort flera SVT-serier om existentiella frågor som Meningen med livet och Döden, döden, döden, samt Uppdrag gransknings serie om Knutby. 

I Fossilfritt Sveriges trädgård möts de tillsammans med Svante Axelsson för ett djuplodande samtal om klimatet. Behöver människan inte bara förändra, utan även förändras? Vad hjälper människor att hantera de känslor som klimatkrisen kan föra med sig, som hopplöshet, sorg och vrede? Vad kan väcka människans handlingskraft till att stå i proportion till klimatomställningen? Och varför vill Martin inte använda orden “hopp” och “polarisering”?

Vi pratar också om den kritik som riktats mot Svenska kyrkan som en av landets största skogsägare. Ska kyrkan fortsätta tillåta att stora områden av gammal, värdefull skog avverkas? Hur vill Martin Modéus att kyrkans skog ska förvaltas?  

Dörrarna öppnar kl.16. Vi bjuder på fika.

Medverkande:
Anna Lindman, programledare och journalist, SVT
Martin Modéus, ärkebiskop, Svenska Kyrkan
Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige


Torsdag 29 juni kl.12.30–13.15

PM Nilsson och Svante Axelsson – på jakt efter ny borgerlig klimatpolitik

Se samtalet här

Han var en nyckelspelare bakom samarbetet i den nya borgerliga regeringen. Nu vill PM Nilsson vässa deras klimatpolitik. Fler förbud och färre skatter står på önskelistan, men vilka förbud handlar det om och vad tycker väljarna om det? Ska Sverige förbjuda korta flygresor som i Frankrike? Ska bilarna bort från städerna, såsom PG Gyllenhammar förutspådde redan i början på 1970-talet? Vilken MP-politiker får PM Nilsson inspiration av? Och var det verkligen smart att bromsa in höghastighetstågen?

Välkommen till ett samtal om hur städerna borde se ut om tio år och konsten att utveckla en effektiv klimatpolitik som gillas av näringslivet utan att öka kostnaden för mycket för vanligt folk.

Lättare lunch serveras från kl.12.15 (begränsat antal).

Medverkande:
PM Nilsson, ansvarig för klimat-, miljö-, stads- och landsbygdsfrågor, Timbro
Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige


Torsdag 29 juni 13.15-14.00 

Svindyrt och utsläpp som bara ökar – om svenskarnas okunskap om klimatomställningen

Se samtalet här

Vi presenterar en ny Novus-undersökning som tar tempen på folkets kunskap i några nyckelfrågor för klimatomställningen. Resultatet visar på ett stort kunskapsglapp i samtliga frågor. 

Vad innebär kunskapsglappet i en tid när stora, snabba samhällsförändringar krävs? Hur kan partier utforma och kommunicera politik när folket inte hänger med? Hur fyller vi kunskapsglappet, och vem borde göra det? Vad kan journalistiken göra när larm säljer och doomscrolling blivit ett begrepp? Vi vrider och vänder på frågorna ur ett medialt och politiskt perspektiv. 

Medverkande: 
Anders Lindberg, politisk chefredaktör, Aftonbladet
Kalle Sandhammar, VD, Utbildningsradion
Anna-Carin Windahl, VD och kommunikationskonsult, Reform Society
PM Nilsson, ansvarig för klimat-, miljö-, stads- och landsbygdsfrågor, Timbro
Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige
Sofia Wadensjö Karén, programdirektör, Sveriges Radio


Fredag 30 juni kl.16.00–17.00

Maria Wetterstrand och Svante Axelsson – om EU-chocker, politiska klimathittar och bottennapp

Se samtalet här

EU har på senaste tiden chockat många med ett pärlband av progressiva klimatbeslut. Vad innebär det för Sverige, vad kan komma härnäst och vilken blir Sveriges nya roll när EU tagit på sig ledartröjan? Vad kan hända med klimatfrågorna efter EU-valet om ett år, finns det risk för att ledartröjan åker av om Ursula von der Leyen åker ut?

Efter nio år som språkrör för Miljöpartiet har Maria Wetterstrand arbetat som hållbarhetskonsult i Bryssel. Hennes EU-spaning görs tillsammans med regeringens nationella samordnare för Fossilfritt Sverige, Svante Axelsson.

Maria ger oss också sin topplista på svenska politiska beslut som fungerat bra, beslut som folket tyckt om eller avskytt – och beslut som blev bottennapp. Kan Svante hitta den röda tråden?

Välkommen till ett samtal som inte viker för de obekväma frågorna – som om det lokala kan behöva ge vika för det globala, om den svenska miljölagstiftningen sätter stopp för klimatomställningen, om det finns lägen då man måste köra över olika intressen med impopulära beslut – och vilken oväntad effekt det kan få.

Dörrarna öppnar kl 16. Vi bjuder på fika.

Medverkande:
Maria Wetterstrand, VD för Miltton Europe i Bryssel
Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige

Vi ses i trädgården på Kinbergs plats 3 – välkommen!