
Debatt: Utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle stärker jobben
Tillsammans med Derome och GS-facket debatterar Fossilfritt Sverige i Hallandsposten och utmanar de sex kommunerna i Halland att få fart på omställningen med oss.
Omvärlden är skakig, orosmolnen hopar sig – men det finns sol bakom molnen. I dag har det aldrig varit lättare att minska utsläppen av koldioxid. Nya tekniska lösningar har äntligen mognat och blivit billigare. Batterier kostar en tiondel av vad de gjorde år 2010. Byggbranschen kan halvera sina utsläpp redan i dag med inhemska produkter och produktion.
Även om utsläppen ökar i många länder, så slåss samtidigt företag i Kina, USA och Europa om att ligga främst i utvecklingen av elbilar, solceller och andra fossilfria lösningar. Inom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige har 23 industribranscher tagit fram färdplaner för fossilfri konkurrenskraft, och gemensamt för alla är att de vill öka tempot i omställningen – därför att det är lönsamt.
Stärkande utveckling
Det är inte alltid fackförbund och näringsliv är överens, men en sak är vi båda övertygade om. Utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle stärker jobben, välfärden och Sveriges konkurrenskraft. Det gäller särskilt i Halland som har flera stora aktörer inom skogsindustrin.
Om vi räknar med bakslag och svåra utmaningar längs vägen? Ja, allt annat vore onormalt. Men vi ser att även om vissa jobb försvinner, så skapas också nya – och störst risk för nedläggning och arbetslöshet finner vi i de verksamheter som inte följer med i utvecklingen.
I Halland har Derome en stark ställning. Med 2 500 anställda i hela koncernen är vi ett av alla företag i framkant. Redan i dag är vi redo att erbjuda hus med låga klimatavtryck med virke från certifierade lokala skogar. Vi ser en ökad efterfrågan på innovativa lösningar som bidrar till låga klimatavtryck. Det är ett gott tecken att fler vill bidra i omställningen och ser nyttan med långlivade produkter i trä.
Ökad efterfrågan
En ökad efterfrågan är också bra för GS-fackets 40 000 medlemmar inom skogsbruk, träindustri och grafisk bransch. Utvecklingen mot fossilfritt gynnar anställningstrygghet, regionens utveckling och sysselsättningen på landsbygden.
Därför uppmanar vi samtliga sex kommuner i Halland att ställa klimatkrav om halverade utsläpp i sina upphandlingar av nybyggnation. En ökad efterfrågan på ett mer effektivt byggande som medför lägre klimatavtryck skulle bidra till att säkra sysselsättningen i Halland. Derome och GS-fackets medlemmar levererar redan 2 000 bostäder årligen med låga klimatutsläpp och är redo att växla upp än mer.
Nu utmanar vi kommunerna i Halland att kavla upp ärmarna med oss och få fart på omställningen. Låt inte kortsiktiga perspektiv skymma den långsiktiga nödvändigheten.
Anders Carlsson, hållbarhetschef Derome AB
Frederik Bertenow, koncernordförande för GS-facket
Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige
Läs artikeln i Hallandsposten