Krönika: Tack för dansen 2024
Jag gillar att dansa. Men jag är inte speciellt bra på det. Däremot är det lätt att hitta dansmetaforer för olika tillstånd i samhället. Inom Fossilfritt Sverige har vi ofta talat om att det behövs två för en tango när vi syftar på att staten och näringslivet behöver samverka mer – tills tidigare hållbarhetschefen på ST1 lärde oss att det istället behövs en squaredance. Många aktörer måste samverka samtidigt, inte bara stat och näringsliv, om något stort ska hända. Och det är ju bara att hålla med.
Så när jag försöker sammanfatta året 2024 så dyker ordet jenka upp i mitt huvud. Det är en slags långdans där man i praktiken hoppar ett steg tillbaka och två steg framåt. Så känns det nu. Mycket har gått bra hittills men 2024 är året då vi hoppar bakåt inom många områden. Det känns som vi ändå är kvar i dansen och att stegen framåt kommer om vi arbetar hårt för det. Men de kommer inte av sig själv.
Att de svenska utsläppen av växthusgaser ökar med 5,6 procent under andra kvartalet av 2024, efter decennier av minskning, är förstås ett kraftfullt steg tillbaka. Ska vi dansa jenka bör det snabbt följas av två steg framåt de kommande två åren. Det finns tecken på att det kanske kan ske – från första juli 2025 höjs reduktionsplikten något, stöd för elbilar till låginkomsttagare på landsbygden ska tas fram och kommuner som säger ja till vindkraft ska få kompensation.
Jenka – en världslig dans
I världen dansas det också jenka. EU-valet blev en rysare som slutade hyfsat bra även om de populistiska partierna tog ytterligare ett kliv framåt vilket inte ökar möjligheten att nå Parisavtalet. Den politiska risken har ökat både i EU och i Sverige under året och kan bara lösas genom mer samarbete mellan de större partierna som vill stärka EU:s konkurrenskraft med fossilfrihet. Det verkar i alla fall som att de viktiga reformerna i Fit for 55 i allt väsentligt ligger fast vilket är oerhört viktigt för att de 23 branscherna inom ramen för Fossilfritt Sverige ska våga investera i klimatsmarta lösningar även framledes.
USA-valet blev däremot en katastrof. Konsekvenserna för världen är lika oförutsägbara som den kommande presidentens humör, vilket ökar den politiska risken för de internationella företagen.
Ett stort utropstecken under 2024 är förstås Northvolts kris. I dagsläget vet vi inte hur fortsättningen blir, men krisen för Northvolt är egentligen något mycket större. Det är en kris för den europeiska bilindustrin. Om EU inte lyckas bygga ett antal ”Northvoltfabriker” så kommer inte EU:s bilindustri att äga hjärtat i biltillverkningen, vilket kan sluta riktigt illa för EU:s export, sysselsättning och ekonomi.
För mig blev den så kallade Draghi-rapporten årets wake up call. Den beskriver hur EU är på dekis i jämförelse med den ekonomiska utvecklingen i USA och Kina – inte minst inom grön teknik. Lösningen finns bland annat i de 23 färdplanerna som bär på det nya konceptet att konkurrenskraft kan öka genom en snabbare modernisering och utfasning av gammal teknik, som att gå från förbränningsmotorer till elmotorer och från masugnar till vätgasteknik.
Grön ketchupeffekt är möjlig
För Fossilfritt Sverige blev 2024 också ett glädjens år, framför allt för att vi fick regeringens förtroende att fortsätta vår verksamhet tillsammans med industribranscherna i två år till. Vi är också glada över att vi fått med oss en tjugotredje industribransch – IKEM – vars färdplan lämnades över till regeringen under hösten. Vi tog också fram en mycket intressant strategi om hur Sverige bäst kan nyttja infångad grön koldioxid, och innan årets slut fick vi med oss åtta kommuner som lovar att ta rygg på vad Östersunds kommun har lyckats med inom vårt projekt Klimatledarkommunerna – nämligen en helt utsläppsfri byggarbetsplats.
Även om det tagits ett jenkasteg bakåt inom många områden, så har vi samtidigt nått en tidpunkt i utvecklingen där näringslivet vill höja tempot i klimatarbetet för att rädda sin egen lönsamhet och konkurrenskraft. Då anar vi en möjlig kommande grön ketchupeffekt om vi sköter korten väl. Denna insikt ger mig inspiration att jobba ännu intensivare med er alla under 2025.
Jag vill också passa på att tacka för alla uppmuntrande gratulationshälsningar som ramlat in till hela gänget i Fossilfritt Sverige när vi fick regeringens positiva besked om vår fortsättning. Det har verkligen värmt våra hjärtan på djupet och gjort oss än mer taggade att skapa en fossilfri värld tillsammans med er.
God jul! Nu ser vi till att 2025 blir ett riktigt gott nytt år!
Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige