Krönika: Hoppfulla löften för starkare konkurrenskraft
Jag är så glad över att vi nu har fått nio kommuner som räckt upp handen och lovat att upphandla en utsläppsfri byggarbetsplats. Mindre buller, inga hälsovådliga utsläpp och förstås inga utsläpp av koldioxid.
Det första projektet är i full gång i Östersunds kommun och nu är alltså ytterligare åtta på gång. Bygg- och anläggningssektorn står för 20 procent av Sveriges utsläpp, så utsläppsfria byggarbetsplatser är en viktig pusselbit för branschens utvecklingsresa.
Det är också viktigt för svenska företags konkurrenskraft. Stockholm stads fossilfria och delvis utsläppsfria byggprojekt i Slakthusområdet har fått ringar på vattnet och fungerat som ett viktigt skyltfönster för nya arbetssätt och ny teknik. Detta har resulterat i att ett tunnelbaneprojekt som Skanska driver i Los Angeles har använt en elektrisk grävmaskin från Volvo CE. Intresset växer nu runt om i världen, både som en åtgärd för klimatet och för att elektriska arbetsmaskiner är tystare och mindre störande för omgivningen.
Framsynt och innovativ upphandling kan vara en av nycklarna till ökad konkurrenskraft för svenska företag och en möjlighet att skala upp produktionen av elektriska byggmaskiner och lastbilar. Och när den fossilfria tekniken skalas upp kan den också priskonkurrera med de gamla fossila teknikerna. Framsynt och innovativ upphandling kan vara en av nycklarna till ökad konkurrenskraft för svenska företag och en möjlighet att skala upp produktionen av elektriska byggmaskiner och lastbilar. Och när den fossilfria tekniken skalas upp kan den också priskonkurrera med de gamla fossila teknikerna.
Världsledande inom fyra grundbultar
Konkurrenskraft är ett nyckelbegrepp i Sverige och EU – inte minst efter Mario Draghis rapport, som beställdes av Ursula von der Leyen, och som slår fast att EU är på dekis om inte produktiviteten och därmed konkurrenskraften ökar. Budskapet har skakat om EU-kommissionen och många medlemsstater, vilket ju var meningen. Nu är det tydligt. Det land som inte kan visa på ökad konkurrenskraft kommer att ha svårt att gehör inom EU.
Om ett litet land som Sverige ska kunna öka konkurrenskraften genom fossilfrihet måste vi vara världsledande på de fyra grundbultar som definierar den svenska näringspolitiken – tillståndsprocesser, el, kompetens och finansiering. Därför tog Fossilfritt Sverige fram en rapport i dialog med färdplansägarna om vad som behöver göras för att lyckas. Vi behöver mycket snabbare tillståndsprocesser, utradera bristen på kompetens, utveckla olika former av riskdelning mellan stat och näringsliv när flera industrisektorer nu ömsar skinn. Bristen på eleffekt i närtid blir alltmer akut och otåligheten inom näringslivet är påtaglig.
Kraftlyft i dubbel bemärkelse
Det var något som Svenskt Näringslivs Jacob Wallenberg och Jan-Olof Jacke tog upp i en mycket bra debattartikel i Dagens Nyheter, där de belyste den akuta frågan om en tydlig gemensam strategi för att få till el både på kort och lång sikt i Sverige. De konstaterade att det måste bli någon slags blocköverskridande enighet om vart skåpet ska stå för att investerare ska våga sätta planerna i verket. Kortsiktigt handlar det om att få fram mer eleffekt i närtid inom vissa regioner där många företag står och stampar i elkön för att få klartecken för att våga etablera sig.
Adesso är ett sådant företag. De vill producera grön eten till plast i Stenungssund och behöver besked 2025 för att inte tvingas investera i annat land. Företagets VD Lars Lind var otålig men inte helt uppgiven och skissade själv på en lösning på Fossilfritt Sveriges seminarium när vår rapport presenterades. Han hoppades på ett tredelat ansvar för att till exempel bygga en gasturbin i Göteborgstrakten så att mer effekt snabbt kan delas ut. Han menade att kostnaderna i så fall kunde delas mellan svenska kraftnät, industrierna och regeringens nya kraftlyft.
Tänk om detta kreativa koncept kan bli en mall för hur regionala flaskhalsar i elsystemet i Sverige kan lösas upp. Då har regeringen verkligen lyckats med ett kraftlyft i dubbel bemärkelse. Och Sverige kan visa världen att konkurrenskraften ökar i takt med fossilfriheten. Vem trodde att näringslivet skulle säga det för några år sedan?
Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige