fossilfritt-sverige-elektrifierade-maskiner-volvo

Aftonbladet debatt: Nio kommuner utmanar fler att göra byggen utsläppsfria

Idag går nio kommuner ut tillsammans med Fossilfritt Sverige i en gemensam debattartikel i Aftonbladet. Kommunerna lyfter fram sina satsningar på utsläppsfria byggarbetsplatser – och utmanar fler kommuner att göra detsamma.

Ingen tycker om att leva i närheten av buller och avgaser när nya hus, skolor eller vägar ska byggas. Men vad skulle du säga om bullret minskade och du slapp föroreningarna? Idag är det möjligt med hjälp av elektrifierade arbetsmaskiner. Problemet är att för få beställer den nya tekniken, något som vi nio kommuner nu vill utmana.

Vi har bestämt oss för att starta upp minst en utsläppsfri byggarbetsplats i respektive kommun, och att starta arbetet för i vilken takt elektrifieringen av byggarbetsplatser ska ske. Nu uppmanar vi fler kommuner, städer och regioner att ansluta sig till arbetet.

Fördelarna med eldrivna maskiner och fordon är flera:

1. Inga utsläpp av koldioxid på byggarbetsplatsen. Sveriges alla arbetsmaskiner står för ungefär 6 procent av de totala årliga utsläppen, vilket behöver minska.

2. Minskade utsläpp av hälsoskadliga luftföroreningar på och vid byggarbetsplatsen. Varje år dör nästan 7000 personer på grund av luftföroreningar i Sverige. De kan även orsaka låga födelsevikter, lägre lungfunktion och fler astmaattacker. Även om trafiken står för den största delen av luftföroreningarna så är arbetsmaskinernas utsläpp inte obetydliga.

3. Bättre arbetsmiljö för byggarbetarna. Att exponeras ofta för buller kan leda till sömnstörningar, hörselnedsättning och hjärt-kärlsjukdom. Elektrifierade maskiner innebär mindre vibrationer, lägre ljudnivå och renare luft.

4. Mindre buller för människor som bor och arbetar i närheten, vilket höjer livskvaliteten för våra invånare.

5. Skapa marknader för svenska företag i framkant. Fordonstillverkare och byggbolag står redo med elektrifierade arbetsmaskiner och arbetssätt som de nu vill skala upp och standardisera. Genom att vara tidiga i att efterfråga den nya tekniken kan vi ge dessa företag ett försprång även på den globala marknaden när fler länder vill följa efter.

Nordiska grannländer ligger före

I Oslo drar invånarna redan nytta av fördelarna med att säga hejdå till fossila maskiner. För fem år sedan var staden först i världen med en elektrifierad byggarbetsplats och har sedan dess skalat upp arbetet snabbt och kostnadseffektivt. Om ytterligare fem år ska alla byggarbetsplatser i Oslo vara elektrifierade och utsläppsfria.

Danmark ligger snäppet efter, där 18 kommuner och kommunala byggbolag nu kräver utsläppsfria arbetsmaskiner i sina projekt. Beräkningar visar att samhället skulle bespara upp till 1,9 miljarder DKK genom utsläppsfria arbetsmaskiner på grund av färre sjukdagar, sjukhusinläggningar och allmänna vårdkostnader när färre människor utsätts för luftföroreningar.

Nu är det dags att Sverige också växlar upp. I Eskilstuna, Göteborg, Skellefteå, Stockholm och Östersund pågår redan elektrifierade byggprojekt med mycket goda resultat, och i Helsingborg, Umeå, Uppsala och Örebro kommer nya att inledas inom kort.

Även om det är en bra start så räcker det inte att ett fåtal kommuner satsar på elektrifierat. För att skala upp och standardisera de nya maskinerna så att de kan priskonkurrera med de gamla fossila behöver vi bli fler som visar vägen framåt. Visst blir det något dyrare till en början, men merkostnaderna sjunker relativt snabbt. I Norge uppskattas det kosta 1-2 procent mer att bygga en skola med en elektrifierad byggarbetsplats, men i Oslo ser de nu en utjämning av prisskillnaden efter cirka 60 byggprojekt per år.

Åtta av tio vill att offentlig upphandling ställer klimatkrav

En ny Novus-undersökning beställd av Fossilfritt Sverige visar också att åtta av tio av den svenska allmänheten vill att offentligt upphandlade varor och tjänster har så lite klimatpåverkan som möjligt. Nästan varannan person tycker att de ska påverka klimatet så lite som möjligt, även om det blir dyrare.

Därför uppmuntrar vi fler kommuner, regioner och städer att kickstarta utvecklingen av elektrifierade byggarbetsplatser tillsammans med oss. Vi hoppas att kunna blicka tillbaka om tio år och känna stolthet över att ha bidragit till ett modernare Sverige där folkhälsan, klimatet, svenska företag och i längden även planeten är vinnarna.

Anna Ekström (C), ordförande kommunstyrelsens hållbarhetsutskott, Örebro kommun

Effie Kourlos (C), kommunstyrelsen vice ordförande, Östersunds kommun

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Uppsala kommun

Evelina Fahlesson (S), kommunstyrelsen vice ordförande, Skellefteå kommun

Janet Ågren (S), kommunalråd, Umeå kommun

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, Eskilstuna kommun

Karin Pleijel (MP), miljö- och klimatkommunalråd, Göteborgs stad

Lars Thunberg (KD), kommunalråd, Helsingborgs stad

Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd, Stockholms stad

Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige

Läs debattartikeln i Aftonbladet