fossilfritt-sverige-ikem-paradigmskifte

DI Debatt: Vägen till en fossilfri kemiindustri går genom rätt politiska reformer

Kemi-, plast- och läkemedelsindustrin står inför ett paradigmskifte. Vi är starkt beroende av fossila råvaror i dag, men fast beslutade att bidra till att göra Sverige till ett av världens första fossilfria och cirkulära välfärdsländer. Nu behövs politiska reformer för att möjliggöra klimatneutralitet, skriver Jonas Hagelqvist, VD, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna, och Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige i DI Debatt den 4 november 2025. 

Den svenska kemiindustrin har slagit fast att 80 procent av de råvaror vi använder ska vara återvunna eller biobaserade år 2045. Det är en offensiv målsättning jämfört med den europeiska kemiindustrin som har som mål att använda 50 procent återvunna eller biobaserade råvaror först till 2050.

För att visa hur vägen till vårt mål kan se ut lanserar vi innovations- och kemiindustriernas färdplan för fossilfri konkurrenskraft inom ramen för Fossilfritt Sverige. Med rätt politiska beslut kan våra branscher bli klimatneutrala och samtidigt stärka konkurrenskraften. Vi har politiska förslag som framför allt spänner över fyra övergripande områden.

1. Gör avfall värdefullt. En av de största utmaningarna är att ställa om från fossila till återvunna och biobaserade råvaror. Råvaruförsörjningen är central i våra klimatmål, och det är avgörande att cirkulera kolatomer – grunden för kemiska produkter – i stället för att som i dag elda upp dem och släppa ut koldioxid i atmosfären. En reformering av hela avfallssystemet behövs. 80 procent av plastavfallet behöver gå till materialåtervinning senast år 2040. 

 2. Öka användningen av bioråvara. Bioråvaror är en annan viktig pusselbit för att utveckla alternativ till fossil råvara. Användningen av bioråvara kan öka samtidigt som den biologiska mångfalden värnas om värmesektorn och trafiken minskar sin användning av biobränsle. För att användning och efterfrågan av bioråvara ska öka behöver industrin incitament som till exempel kvotplikter för olika materialströmmar på EU-nivå. Vi uppmanar även handeln och varumärkesägarna att sätta interna mål och ställa krav på leverantörer för att ytterligare öka efterfrågan.  

 3. Tillgång till fossilfri och planerbar el till konkurrenskraftiga priser. Precis som andra industrier behöver även vi billig el som ska vara tillgänglig när vi behöver den. Redan år 2030 ska hela industrins egen energiförsörjning vara fossilfri, och vägen dit kräver att politiken säkerställer tillgången till tillräcklig kapacitet i elnätet redan nu – och kärnkraften är inte på plats redan om sex år. Därför krävs nu mycket snabba och förutsägbara tillståndsprocesser. Infrastruktur och anslutningskapacitet till elnätet måste byggas ut kraftigt.

Detta är en förutsättning för att branscherna ska kunna uppnå sina mål om nettonollutsläpp av växthusgaser till 2038. 

4. Starkare fokus på innovation och forskning. För att ta fram nya säkrare kemikalier som kan byta ut de riskfyllda måste större satsningar göras på innovation och forskning. Branschen efterlyser ett statligt Kemikliv – ett initiativ likt Klimatklivet som syftar till att underlätta investeringar ny kemi. Regeringen måste också bidra till att kemikalielagstiftningen Reach stärker industrins konkurrenskraft samtidigt som höga krav bibehålls.  

Jonas Hagelqvist, VD, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna 
Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige 

Detta är en kort variant av debattartikeln som publicerades i Dagens Industri den 4 november 2025.

Läs hela artikeln i Dagens Industri
Läs IKEM färdplan