Krönika: Det historiska klimatmötet i Paris blev en blöt tillställning
Idag är det nio år sedan FN:s historiska klimatmöte i Paris, och det var en blöt tillställning. Inte för att det var ett segerfestande, utan för att jag och många med mig inte kunde hålla tårarna tillbaka.
Ryktet hade gått inför den sista avslutande dagen. Det sades att i princip alla länder hade kommit överens om ett nytt klimatavtal om att begränsa den globala temperaturökningen långt under två grader och sträva att begränsa den till 1, 5 grader. Jag minns så väl när alla som kunde ta sig in i den enormt stora plenisalen samlades för att höra chefsförhandlaren Laurent Fabius läsa upp slutdokumententent på franska. Många med mig hade redan ståpäls när man tog på sig hörlurarna för att höra den engelska översättningen och ryktet bekräftades. Men översättaren kunde inte få fram ett ord, hur mycket hon än försökte, hon bara grät. Glädjetårar. Det smittade.
En milstolpe i mänsklighetens strävan
Parismötet är och kommer att vara en milstolpe i mänsklighetens strävan i att begränsa den globala temperaturökningen. Jag var ganska övertygad om att världen då skulle lyckas vända utsläppsökningar till utsläppsminskningar före 2020, men så har det inte blivit. Utsläppen fortsätter att öka, även om IEA nu beräknar att utsläppen ser ut att vända från de energirelaterade utsläppen före 2030. Men det är på tok för långsamt. I praktiken har vi redan tappat möjligheten om att begränsa utsläppen till max 1.5 grader, och frekvensen och kraften i väderkatastroferna har inte låtit vänta på sig – nu senast i Spanien som tyvärr följer det mönster som forskarna varnat för.
Fossilfritt Sverige startades av den svenska regeringen några månader före Parismötet, på uppmaning av den franska regeringen. De ville nämligen att olika länder skulle uppmana sina företag att mata in sina klimatmål på FN:s databas NAZSCA för att öka trycket inför förhandlingarna. Metoden lyckades och näringslivets tydliga stöd för forskarnas rekommendationer på Parismötet lade grunden för en framgång. Så är det även idag.
Lättare att stoppa den fossila kranen idag än då
De 23 färdplanerna som nu tagits fram av olika industribranscher inom ramen för ett Fossilfritt Sverige vill öka tempot i omställningen för att också stärka konkurrenskraften. Logiken känns igen från Parismötet, men idag är det ännu lättare att stoppa den fossila kranen. Nu är solceller, vindkraft och batterier 50-90 procent billigare, vilket är långt mer än man vågade tro under det tårfyllda glädjekalaset i Paris.
Men istället för att nyttja den snabba utvecklingen fullt ut och ta sig an mänsklighetens ödesfråga med full kraft, så är världens ledare nu ockuperade av krig mellan olika länder. Kanske kan vi i horisonten se en ny kapprustning i kriget mot klimatförändringarna nu när Kina och USA går in med omfattande statliga subventioner för att vinna den gröna globala kapplöpningen i att sälja elbilar och förnybara lösningar. Bra för planeten, men svårt för Sverige och EU att skapa rättvisa konkurrensvillkor med dopade konkurrenter.
Den stora knäckfrågan i ljuset av Mario Draghi-rapporten är om vi i EU och Sverige också måste växla upp med mer resurser för att både klara konkurrensen, men också för att nå de uppsatta klimatmålen före 2050. Teknikskiften måste gå snabbare.
Ny rapport om de fyra största hindren
Oavsett subventioner eller inte, så är grundkursen för en stat att åtminstone skapa goda grundläggande förutsättningar för de företag och investerare som vill satsa på fossilfria lösningar. Det gäller speciellt när man som Sverige inte har en lika stor plånbok som de större länderna har att locka med.
Därför har Fossilfritt Sverige nu gjort en genomgång om hur väl regeringen klarar av grundkursen, och röjer de fyra hinder som de flesta färdplanerna lyfter fram som de största utmaningarna. Det handlar om att lösa Sveriges kompetensbrist, otydlighet gällande framtida tillgång på fossilfri el på rätt plats och i rätt tid, långsamma och oförutsägbara tillståndsprocesser och riskdelning mellan stat och näringsliv.
Den 25 november lanseras rapporten och du är välkommen att delta på plats i Stockholm, eller digitalt. Mer information om programmet kommer, men du kan redan nu anmäla dig.
Hoppas vi ses där!
Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige