Gasbranschens mål är att alla energigaser som används i Sverige ska vara fossilfria 2035, vilket är tio år tidigare än vi slog fast i den första färdplanen för fyra år sedan, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige och Maria Malmkvist, VD, Energigas Sverige i Dagens Industri.

Behovet av fossilfri gas växer rekordsnabbt i Sverige. Redan om sex år behöver vi tre gånger mer än dagens totala gasanvändning. Det beror framförallt på att EU kraftigt skärpt sin lagstiftning för att bli kvitt beroendet av import av ryska fossila bränslen, och för att minska klimatutsläppen.

Därför höjer gasbranschen sina ambitioner kraftigt i den uppgraderade färdplan som nyligen lanserades inom ramen för Fossilfritt Sverige. Gasbranschens mål är att alla energigaser som används i Sverige ska vara fossilfria 2035, vilket är tio år tidigare än vad som slogs fast i den första färdplanen för fyra år sedan.

Men för att nå i mål krävs också skyndsamma och kraftfulla åtgärder från politiken. Riksdag och regering behöver till exempel:

1. Besluta om nationella produktionsmål, som första steg till 2030: 10 TWh biogas och 33 TWh vätgas. Skapa långsiktiga förutsättningar för investeringar i all produktion av fossilfri gas – biogas, vätgas, biogasol, bio-DME, biosyngas och e-gaser.

2. Återinför skyndsamt full skattebefrielse för biogas och biogasol.

3. Säkerställ att det finns förutsättningar för omställning till biogas och andra biogena gaser i industrisektorer där skattebefrielsen inte har någon effekt, speciellt inom stora delar av stål- och kemiindustrin.

4. Säkerställ med långsiktiga styrmedel att totalkostnadskalkylen (TCO) för en biogas- eller vätgaslastbil är i paritet med en diesellastbil.

5. Säkerställ och klargör förutsättningarna för en kraftig ökning av både produktion, distribution och användning av fossilfri vätgas.

Läs hela debattartikeln i Dagens Industri