Bergmaterialindustrins uppgraderade färdplan lanserad

Den 11 september lanserade bergmaterialindustrin sin uppgraderade och vässade färdplan för klimatneutral konkurrenskraft och presenterade den för infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Redan om sex år kan industrins mål om halverad klimatpåverkan vid anläggningsprojekt vara uppnått, vilket flera pilotprojekt visat på.

Färdplanen, som först lanserades 2019, omfattar bland annat produktion av bergmaterialprodukter och transport till kund. För att minska sina fossila utsläpp arbetar branschorganisationen Sveriges bergmaterialindustri (SBMI) tillsammans med företagen för att genomföra färdplanen. Områden som prioriteras är användning av fossilfria drivmedel samt elektrifiering av produktionsprocessen. Branschen fokuserar även på smartare transporter, ökad återanvändning och återvinning samt effektivare lokalisering av bergtäkter.

Den uppdaterade färdplanen är branschens bidrag till att öka tempot i omställningen för att uppnå en fossilfri och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor – en viktig och helt nödvändig del av vårt samhälle. Färdplanen utgör en vägledning till vad som krävs av bergmaterialindustrin för att branschen ska nå sina klimatmål.

Läs om den uppgraderade färdplanen här