Nyårsfyrverkeri

Krönika av Svante Axelsson:

2021 går mot sitt slut. Jag känner redan att nyårskänslan kommer krypande som för mig är en blandning av ny krispig nystart av ett år där allt är möjligt och en mer melankolisk känsla av vad gör jag med mitt liv och inte minst vad vi gör med vår blå planet i ett annars grått universum.

Båda perspektiven brukar ge mig kraft och inte minst den mer allvarliga analysen gör mig upprörd på ett konstruktivt sätt (tycker jag själv i alla fall). Med nyårskänslan i kroppen är det oerhört provocerande att återigen konstatera att vi inte med alla tillgängliga medel ger järnet för att rädda vår enda planet. Men paradoxalt nog är också det perspektivet hoppfullt. Inte konstigt att vi inte lyckats när vi inte ens försökt på allvar. Tempot har ökat och nya initiativ överträffar våra förväntningar men ändå på tok för långsamt. Tänk när vi alla verkligen satsar all hjärnkapacitet och vårt kapital på att verkligen rädda planeten – vad fort det kommer att gå.

Mer av samma duger inte

Se bara på den hypersnabba utvecklingen av coronavaccinet vilket är en försmak av vad vi människor kan göra tillsammans om vi verkligen bestämmer oss och vill. Det skulle normalt ta upp emot tio år att få fram ett nytt vaccin men redan efter ett år var vaccinet färdigt.

”Vi håller 1,5-gradersmålet vid liv, men pulsen är mycket låg”. Så sammanfattade Alok Sharma klimattoppmötets ordförande, resultatet från Glasgow. Nu är vår tid på jorden och för att ta vara på den lilla glipan av möjlighetsfönstret som fortfarande är öppen är det dags att tagga upp ett ytterligare snäpp. Mer av samma duger inte utan nu måste vi alla göra något utöver det vanliga. Ett bra sätt är att fokusera på sin egen rådighet i det jobb eller den roll man har. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Hoppfulla tecken

Det intressanta är att när man går från att prata klimat till att utföra konkreta handlingar får en själv ny kraft och i bästa fall smittar det av sig. Vi är trots allt flockdjur som kan göra stordåd tillsammans. Vi kan till exempel konstatera att solceller på taket och elbilar smittar i de stadsdelar och byar där någon börjar. Det är gemenskapen i flocken som räddat oss från farliga djur på savannen och nu när vi själva är den farligaste fienden kan flocken återigen vara vår räddning. Men det krävs ledarskap av var och en utav oss på alla nivåer och i olika sammanhang.

Och det finns hoppfulla tecken i stjärnenatten.

EU har tagit på sig ledartröjan på allvar. ”Tröga EU” överraskar med tydlig handlingskraft och snarare drar med sig än bromsar Sverige just nu. Allt som de föreslår är inte bra, och den svartvita synen på biobränsle är något de har fått om bakfoten, men utsläppspriser inom ETS på drygt 80 öre per kg CO2 gör att beskeden om att fasa ut kolkraft duggat tätt runt om i Europa. Och elbilsboomen både för personbilar och lastbilar är ju en följdfrukt av EU:s årligt vässade energieffektiviseringskrav på både personbilar och lastbilar som bestraffas med höga böter om inte målen nås. 

Unikt momentum

I Sverige har vi ett unikt momentum där stora industriomställningar nu präglar nyheterna. Nu senast ett nytt samarbete mellan Northvolt och Volvo Cars för utveckling av elbilar i Göteborg. Fossilfritt Sveriges uppföljning av färdplansarbetet och konferens på Berns visar att samverkan mellan regering och de 22 branscherna utvecklas och båda parter överraskar med konkreta åtgärder och beslut.

Fossilfritt Sverige håller just nu på att träffa cheferna för de tio största utsläpparna av växthusgaser i landet för att stärka ledarskapet, ta reda på hur vi kan hjälpa till och inte minst få inspel till den finansieringsstrategi som vi nu tar fram tillsammans med aktörer och företag i den finansiella värdekedjan.

Jag ser verkligen fram emot nästa år då vi tillsammans kan utmana varandra till att genomföra nya stordåd och överträffa vad vi trodde var omöjligt på nyårsnatten.

Eller som Nelson Mandela formulerade efter att han blev Sydafrikas första demokratiskt valda president efter 27 år i fängelse: ”Det verkar alltid vara omöjligt tills det är genomfört”.

Hoppas ni får en god jul och ett nytt år med en riktigt god känsla i kroppen!

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige

Krönikan är hämtad från Fossilfritt Sveriges nyhetsbrev

Starta prenumeration på nyhetsbrevet