Avsnitt 1: Fossilfritt stål – Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB

Inför konferensen Fossilfri konkurrenskraft 27 oktober lanserar Fossilfritt Sverige en poddserie där Svante Axelsson och Malin Strand samtalar med några av de personer som på ett eller annat sätt arbetar med att genomföra industrins färdplaner för att få en bild av deras egna drivkrafter och hur besluten som formar framtiden egentligen fattas. I första avsnittet träffar de SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist.

Martin Lindqvist gillar verkligen svensk basindustri och han formligen älskar stål. Han har varit vd sedan 2011 men började på SSAB redan 1998. Att han skulle komma att leda ett av Sveriges viktigaste klimatprojekt med potential att skaka om en hel bransch och i grunden förändra det sätt man tillverkat stål på i över tusen år var inget han kunde ana då.

– Det är klart att man inte vill vara en del av problemet utan en del av lösningen, säger Martin Lindqvist i podden.

Den största drivkraften för honom personligen är att ta sig an tuffa utmaningar även om han också oroas av klimatförändringarna, inte minst för sina barns skull.

– När vi började prata om Hybrit-projektet var det första gången som mina döttrar tyckte att deras pappa sysslade med nåt vettigt, säger han.

Martin Lindqvist beskriver hur projektet började som ett sätt att hantera utsläppen men hur det gått över till att handla om affärsutveckling och att tillgodose ett kundbehov, ett behov som inte fanns på samma sätt när man började utvecklingen 2016. Känslan av att det är rätt spår har vuxit i takt med projektet.

– Man måste bestämma sig. Min personliga filosofi är att man antingen är problemorienterad eller lösningsorienterad, och då löser man problem vartefter de uppstår.

Martin Lindqvist är noga med att poängtera att hans jobb har varit relativt enkelt och att de stora insatserna har gjorts av CTO Martin Pei och de som arbetat med utvecklingen inom företaget. Som ledare handlar det om att skapa en attityd i företaget så att man vågar prova. Övertygelsen om att Hybrit-skulle lyckas har dock inte delats av resten av branschen, något som Martin menar snarast har sporrat SSAB.

– När vi började prata om det här 2016 upplevde resten av industrin att vi inte var riktigt kloka. 2019 tyckte de att vi var naiva. Tittar man idag kan man se att samma kollegor nu ska göra exakt samma sak.

Hör mer i podden och anmäl dig till konferensen 27 oktober för att höra mer om hur det går med industrins omställning till fossilfritt.

Läs mer och anmäl dig till konferensen Fossilfri konkurrenskraft